Asambleja e Përgjithshme e OKB-së dënon pseudo-referendumet ruse në territoret e okupuara të Ukrainës

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së miratoi një rezolutë të titulluar “Integriteti territorial i Ukrainës: mbrojtja e parimeve të Kartës së Kombeve të Bashkuara”, e cila dënon pseudo-referendumet ruse të mbajtura në territoret e okupuara të Ukrainës.

Rreth 143 vende votuan pro rezolutës, pesë vende votuan kundër dhe 35 abstenuan.

Rusia, Bjellorusia, Koreja e Veriut, Nikaragua dhe Siria votuan kundër dokumentit.

Kina abstenoi sepse nuk besonte se rezoluta do të ishte e dobishme, tha zëvendës ambasadori i Kinës në OKB Geng Shuang.

Bashkë sponsorët e rezolutës ishin rreth 70 vende, duke përfshirë Ukrainën, të gjitha vendet e BE-së, Australinë, Gjeorgjinë, Republikën e Koresë, Moldavinë, Malin e Zi, Kamboxhia, Mbretërinë e Bashkuar, Myanmar, një numër vendesh në Amerikën Latine dhe rajonin e Paqësorit.

Asambleja e Përgjithshme e OKB-së hodhi poshtë të hënën thirrjen e Rusisë për të mbajtur një votim të fshehtë mbi një projekt-rezolutë që dënon “të ashtuquajturin referendum të paligjshëm” të Rusisë dhe “përpjekjen për aneksimin e paligjshëm” të katër rajoneve pjesërisht të pushtuara në Ukrainë.