Nje sulm kibernerik ka goditur globin

Kompanitë në të gjithë globin po raportojnë se janë goditur nga një sulm i madh kibernetik i njohur si ‘ransomware’, shkruan BBC

Agjencia britanike e reklamave WPP është ndër ata që thonë se sistemet e saj të IT janë ndërprerë si pasojëe sulmit nga virusi.

Virusi, burimi i të cilit ende nuk dihet, ngrin kompjuterin e përdoruesit deri sa të paguhet një shpërblim në Bitcoin.

Firmat ukrainase, duke përfshirë kompaninë e energjisë shtetërore dhe aeroportin kryesor të Kievit, ishin ndër të parët që raportuan çështjet.

Njësia bërthamore e Çernobilit gjithashtu ka pasur për të monitoruar nivelet e rrezatimit me dorë pasi sensorët e saj me bazë në Windows u mbyllën.

Ndërmarrja ruse anti-virus Kaspersky Lab tha se analiza e saj tregoi se kishte pasur rreth 2,000 sulme – më së shumti në Ukrainë, Rusi dhe Poloni.

Organizata ndërkombëtare e policisë Interpol ka thënë se është duke “monitoruar nga afër” situatën dhe duke bashkëpunuar me vendet e saj anëtare.