Po shkon e gjithë Evropa drejt izolimit dimëror për të frenuar përhapjen e Covid-19?

Austria hyri në bllokim të plotë  hënën e 22 nëntorit, duke qenë vendi i parë në EvropënPerëndimore që rivendosi një mbyllje të madhe këtë dimër. Kjo masë erdhi disa javë pasi Holanda, ku rastet janë gjithashtu  rritje, vendosi një të ashtuquajtur lockdown-lite” (bllokim të lehtë”, duke detyruar disa bizneseve dhe mjedise publike që të mbyllen herët.

Në të gjithë kontinentin, janë në rritje rastet e reja me Covid-19. Në Evropën Perëndimore, ku mbulimi me vaksina është përgjithësisht i mirë, por sërish me hapësirë ​​për përmirësim, një rritje e numrit të rasteve po përkthehet në një numër më të madh të vdekjeve (edhe pse mbetet shumë poshtë kulmeve  mëparshme para vaksinimit).

Ndërkohë,disa vende të Evropës Lindore, ku normat e vaksinimit janë më të ulëta, po përjetojnë aktualisht disa nga normat më të këqija të vdekshmërisë që nga fillimi pandemisë. Normat e fundit të vdekjeve në Rumani dhe Bullgari, vendet më pak të vaksinuara në BE, ishin më të lartat në këto vende që nga fillimi i pandemisë, edhe pse tani janë në rënie.

Për pasojë, bllokimet -të cilat prej kohësh mendohej se ishin bërë të tepërta për shkak tëvaksinave-janë duke u rikthyer në Evropë. Po çfarë shkoi keq? Shumë vende ishin shumë të relaksuara për shkak të normës së mirë të vaksinimit gjatë verës, kur normat e rasteve me Covid-19 ishin të ulëta.

Por apelet e politikanëve, nuk arritën  të rrisnin në nivele të mjaftueshme normat e vaksinimit të popullatës. Disa qeveri, si ato  Gjermani dhe Austri, vendosën shumë vonë kufizime për të pa vaksinuarit, dhe ishin shumë të dobëta në zbatimin e tyre.

Në të kundërt, vende si Italia dhe Franca,  zbatuan me rreptësi që në verë një sistem të pasaportave të vaksinave, po përfitojnë tani nga normat e larta të vaksinimit. Qeveritë mund të kishin zbatuar zgjidhje më kreative, duke përdorur si “karotën”po ashtu edhe shkopin. Për shembull, a mund t’i kishin paguar qytetarët në këmbim të vaksinimit? Në rast se një masë e tillë do të ndihmonte në parandalimin e bllokimeve më të kushtueshme, duke nxitur rritjen e normës së vaksinimitkjo masë do ta kishte shpërblyer shumë herë veten e saj.

Një rrezik tjetër, është se fushata e dozës përforcuese të vaksinës në Evropë, ka qenë përgjithësi e ngadaltë. Shumë evropianë do të mbushin së shpejti muaj nga marrja e dozës së dytëkohë kur ka shumë prova në rritje  tregojnë se efikasiteti i vaksinës fillon që të zbehet.

Megjithatë, blloku ka administruar 6 doza përforcuese për 100 banorë, krahasuar me 44 në Izrael, 22 në Britaninë e Madhe dhe 10 në SHBA. Kufizimet e reja, kanë shkaktuar protestatë mëdha popullore. Në Holandë, disa protestues kundër bllokimit u shtruan në spital pasi policia i qëlloi me municion të vërtetë, ndërsa demonstratat në qytetinport të Roterdamit degraduan në  dhunshme.

Protestuesit dolën gjithashtu në rrugë në Belgjikë, Austri dhe Francë gjatë përleshjeve të dhunshme midis protestuesve dhe policisë. Përveç bllokimit, qeveria austriake ka deklaruar se duke nisur nga shkurti i vitit të ardhshëm do ta bëjë të detyrueshëm vaksinimin për të gjithë popullsinë e kualifikuar për vaksinat anti-Covid. Vende të tjera mund të ndërmarrin hapa të ngjashëm.

Një ministër gjerman,deklaroi javën e kaluar se vaksinimi i detyrueshëm tani është i pashmangshëmGjithsesi, hapa të tillë mund të mos zbatohen me një shpejtësi të mjaftueshme për të parandaluar rikthimin e më shumë kufizimeve gjatë muajve të ardhshëm. Edhe ky mund të jetë një dimër tjetër i gjatë. / Nga Ido Vock- “New Statesman”