Spanja do të dërgojë gjashtë tanke Leopard në Ukrainë në javët e ardhshme

Spanja planifikon të furnizojë Ukrainën me 10 tanke luftarake Leopard të prodhimit gjerman të tipit më të vjetër 2A4, me gjashtë që do të mbërrijnë në dy javët e ardhshme, por nuk do të dërgojë avionë luftarakë Kiev, tha Ministrja e Mbrojtjes Margarita Robles.

Katër tanket e tjerë do të dërgohen në një datë të mëvonshme sepse duhet t’i nënshtrohen riparimeve për t’i bërë ato të përshtatshme për shërbim, tha ajo gjatë një debati parlamentar mbi ndihmën ushtarake spanjolle për Ukrainën .

Dërgimi i avionëve luftarakë është përjashtuar “kategorikisht” nga ministrja.

Ajo tha se Spanja nuk ka avionë luftarakë F-16. Modelet e tjera nuk diskutohen sepse pilotët ukrainas do të kishin nevojë për një periudhë trajnimi deri në dy vjet, argumentoi Robles në dhomën e ulët të parlamentit.

Ajo tha se pritej një përshkallëzim i luftimeve në Ukrainë, i cili mund të çojë në një “pranverë të përgjakshme”.

Data e saktë për dërgimin e tankeve të parë Leopard nga Spanja po diskutohej.

Gazeta El País raportoi se riparimet në gjashtë automjetet e para kishin përfunduar, por se tanket ende duhet të testohen përpara dorëzimit në Kordobë në jug të vendit.

Javët e fundit, 55 ukrainas janë trajnuar për Leopards në Spanjë si anëtarë të ekuipazhit dhe teknikë.

Në total, Spanja ka 347 tanke Leopard. Nga këto, 108 i përkasin variantit më të vjetër 2A4 dhe 239 tipit më të ri 2A6. Spanja nuk është zotuar t’i dorëzojë Ukrainës asnjë nga këto tanke të reja, më të fuqishme, duke argumentuar se ato janë të nevojshme për mbrojtjen e vendit.

Forcat e armatosura të Ukrainës kanë marrë tashmë rreth 30 tanke Leopard 2 nga Gjermania, Kanadaja dhe Polonia për të shmangur sulmuesit rusë. Përveç Leopardëve , Ukraina ka marrë edhe modele të tjera tankesh dhe automjete të blinduara, dhe disa aleatë kanë premtuar avionë luftarakë.

Publikuar nga Publik Media