Takime diplomatike në Prishtinë dhe Beograd për dialogun Kosovë-Serbi

I dërguari amerikan për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, dhe i dërguari i Bashkimit Evropian për dialogun mes Kosovës dhe Serbisë, Mirosllav Lajçak, do të zhvillojnë takime me krerë të lartë shtetërorë në Prishtinë dhe Beograd më 5 dhe 6 qershor.

Zyra e kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, ka njoftuar se takimi mes tyre do të fillojë në orën 20:00 në ndërtesën e Qeverisë.

Në ditën e mëparshme, Gabriel Escobar ka bërë thirrje Qeverisë së Kosovës që të marrë hapa drejt uljes së tensioneve në veri të vendit. Ai ka theksuar se tensionet kanë qenë të shmangshme dhe ka ndarë shqetësimin e faktorit ndërkombëtar për mosgatishmërinë e palës kosovare për t’u koordinuar dhe dëgjuar komunitetin ndërkombëtar.

Escobar ka vënë në pah se shfrytëzimi i objekteve komunale ka provokuar tensione të panevojshme dhe ka sugjeruar që të gjendet një lokacion alternativ për të punuar. Ai ka shprehur bindjen se disa ndërtesa komunale nuk kanë asnjë vlerë reale dhe se është e mundur të punohet nga ndërtesa të tjera.

Përveç kërkesës për të tërhequr kryetarët shqiptarë nga ndërtesat komunale dhe të tërhiqen forcat e Policisë së Kosovës, faktorët ndërkombëtarë kanë kërkuar që të fillojnë diskutimet për formimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe.

Ndërsa janë arritur marrëveshje për Asociacionin më 2013 dhe parimet për themelimin e tij më 2015, Gjykata Kushtetuese e Kosovës ka vlerësuar se marrëveshja nuk është në harmoni me Kushtetutën.

Dialogu mes Kosovës dhe Serbisë, me ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian, ka filluar më 2011 dhe ka sjellë nënshkrime të disa marrëveshjeve. Megjithatë, jo të gjitha marrëveshjet janë zbatuar deri tani.

Takimet e diplomatëve të huaj në Prishtinë dhe Beograd vijnë në përpjekje për të vazhduar bisedimet për normalizim të marrëdhënieve dhe për të arritur marrëveshje të qëndrueshme që do

Publikuar nga Publik Media